ANGYALI FűSZEREK

FŰSZER LEXIKON

A fűszer az étel lelke

Régi törekvés az, hogy az ételeket ízletesebbé, kívánatosabbá tegyük, mert a jó étvággyal fogyasztott ételt a szervezet jobban hasznosítja. Ennek a célnak elérését mozdítják elő az ízesítő, zamatosító anyagok: a fűszerek, amelyek az élelmiszereket étvágygerjesztő, ízes főtt vagy sült ételekké alakítják át.

A fűszerek helyes használata a konyhaművészet körébe tartozik, de ősidők óta fontos szerepet játszik a nemzetek kultúrtörténetében is. Ahol egy nép fejlesztette kultúráját, ott a konyha művészete is fejlődött. Minél jobban finomultak az ízlések, annál fontosabbak lettek a fűszerek. Ez természetesen egyúttal azt is jelentette, hogy mind keresettebbé, a mindennapi konyha nélkülözhetetlen elemeivé váltak.

A fűszerekről általában a gasztronómia jut eszünkbe. A változatos, kreatív konyha elképzelhetetlen fűszerek nélkül. A fűszerek az egészségünk megőrzését is segítik, amivel sokszor tisztában sem vagyunk. Előfordul, hogy a fűszereket és a gyógynövényeket együtt említik, mert némelyikről nehéz eldönteni, hogy melyik kategóriába is sorolható. A fűszerek nagy többsége növényi eredetű. A zömmel fűszernek termesztett illetve használt növények a fűszernövények. A fűszer a növények erős íz hatású vagy aromájú része, amit ételkészítéskor az ételek ízének, illatának megőrzésére, módosítására használnak csekély mennyiségben.

A fűszerezés ízesítő, zamatosító, színesítő finom aromájukkal, hatnak az ízlelésre, szaglásra és nem utolsó sorban az elkészített étel látványa is befolyásolja étvágyunkat. A fűszerek felhasználásakor a tapasztalat, a kísérletezési kedv, és a mérsékletesség legyen a döntő. Óvakodni kell az erős fűszerek állandó és mértéktelen használatától. Ezek hatóanyagai kismértékben alkalmazva elősegítik, javítják az étvágyat, illatukkal kívánatosabbá teszik ételeinket, túlzott alkalmazásuk azonban komoly egészségkárosodást is okozhatnak.

A korszerű főzés, ízesítés elsajátítása nagyon is fontos, mert a nem helyesen fűszerezett és túlzsírozott étel ártalmas az egészségre. Helyesen fűszerezni nem olyan könnyű, mint némelyek hiszik. E téren a tapasztalat és az érzék a döntő.

 

Ízletesfűszerezést kívánunk!

GrillAngyal
Ami a tökéletes grillezéshez kell!