ANGYALI RECEPTEK

FŐÉTELEK   KÖRETEK-SALÁTÁK   ÉDESSÉGEK   PÁCOK 

Receptek, sütési ötletek, tippek grillezéshez, vaslapon sütéshez és kerti partykhoz.

A grillezés egyidős az emberiség történetével. Valamikor a Neander-völgyben, véletlenül kezdődött el az, amit ma grillezésnek hívunk. Több ezer évvel ezelőtt egy darabka vadállat hús beleesett a tűzbe, és az ősembernek még sikerült botokkal kiszedni a parázsból. Az elszenesedett húsdarab, bár ropogós és kemény volt, íze rendkívüli benyomást tett rá, és maradandó élményt jelentett az egész emberiségnek.
 
A grillezés egyszerű és élvezetes ételkészítési eljárás. A grillezett hús egészségesebb, mint a főtt, és élvezetes, mert kevés zsiradékot tartalmaz, és a húsból tökéletesen kihozza az illatot és a zamatot.

A jó grillezéshez idő és sok türelem szükséges.

Az igazán jól elkészített grill ételt élvezet fogyasztani, mert összhangban van benne a sokféle íz, illat, aroma.

A sütésnek több módszere van, például faszénparázson, lávakövön, ami működhet gázzal is.

A grillezés sikerének titka az, hogy a hússzelet azonnal kapjon egy kérget, ami nem engedi ki a levét, és ettől marad omlós a hús. Ha kifolyik a leve, a hús száraz és rágós lesz.

Az igazi titok azonban a pácolásban rejlik!

Célszerű a sütögetés előtt egy nappal fűszeres pácba tenni húsainkat, és a siker garantált. Az egyik legegyszerűbb módszer azonban a fokhagymás tejbe való áztatás. Ehhez nem kell mást tennünk, mint egy fej fokhagymát lereszelni, 2-3 dl tejben elkeverni és a húsokat belefektetni. Egy éjszaka alatt fantasztikusan átveszi a hús a fokhagyma zamatát. Ha olajos pácot készítünk, akkor a húsainkat bekenhetjük mustárral is. Az olajba tehetünk előre elkészített, boltban kapható fűszerkeveréket is, de mi magunk is összevariálhatjuk igényünk szerint a fűszereket.

Ismert, kedvelt pácolás még a sörös-mézes pác. A húst nem szükséges külön fűszerezni, éjszakára állni hagyni, hanem sütés előtt 10 perccel elég átkenni húsainkat, és már kész is.
Nekem személy szerint a vörösboros-lilahagymás pác a kedvencem. Bár ez időigényesebb, hiszen 1 nappal előbb kell beáztatni a húsokat, de az eredmény kárpótol minket a plusz maceráért. Pácolási ötleteket-tippeket és recepteket is itt az oldalunkon olvashat!

Manapság a húsok mellett egyre népszerűbbé válik a zöldségek, gyümölcsök grillezése. Akár a nyári szezonzöldségeket, gyümölcsöket, mint például a cukkini, a patiszon, a padlizsán, vagy akár paprikát, sőt csöves kukoricát, őszibarackot, ananászt és körtét is grillezhetünk. A faszén, és a természetes tűzön való pirítás olyan ízt kölcsönöz az ételeknek, melyet más módon nem kaphatunk meg. S közben persze a burgonyát alufóliába csomagolva már elő is készíthetjük, hogy a parázsba beledugdossuk, és köretként héjában sült krumplit eszegessünk snidlinges tejföllel.

Ha felkeltettük érdeklődését és megkívánta ezeket a finomságokat, akkor tekintse meg főételekre, köretekre-salátákra vagy éppen az édességegre vonatkozó receptjeinket, ahol biztos talál magának, családjának, barátainka valami fogára valót, ill. amivel és amin el tudja készíteni a kerámia edények, kültéri ill. beltéri termékeink közül!

Sikeres grillezést kívánunk! 

GrillAngyal
Ami a tökéletes grillezéshez kell!