Babgulyás cserépedényben

Elkészítési idő

100 perc

Elkészítés nehézsége

Könnyű

Hány fő részére

4 adag

Hozzávalók

  • 80 dkg hús, amiben legyen vegyesen csontos, füstölt, sertés és marha (felkockázva)
  • 30 dkg vegyes zöldség
  • 1 db paradicsom
  • 1 db paprika
  • 2 db közepes hagyma
  • pár gerezd fokhagyma
  • 15 dkg száraz tarkabab
  • 1 db babérlevél
  • Bors
  • Pirospaprika
  • Kakukkfű
  • Erős Pista
  • Szalonna

Elkészítés

Előkészítés:

Érdemes a száraz babot előző nap, még időben beáztatni!

Javasolt edény: LEVESES FAZÉK 6L

A főzés előtt a cserépedényt öntsük fel meleg vízzel, kicsit várjunk, hogy szívja meg magát az edény, a maradékkal csak öblítsük ki az edényt. Célszerű kicsit előmelegíteni az edényeket, mert bár olyan anyagból készült, ami lángálló, a hirtelen hőfoktól kíméljük őket!

A főzés napján kockázzuk fel a zöldségeket (minél vegyesebb, annál jobb ízt kapunk, sárgarépa, zeller, burgonya, fehérgyökér), a zeller és petrezselyem szárakat összekötöm, a hagymát (minél apróbbra) és a húsokat (én füstölt csülköt, marhalábszárat és sertés lapockát készítettem elő), ez utóbbit, nem muszáj apróra, mert akkor a hosszú főzés miatt könnyen szétfő! No, meg a hagyma pirításához, a jóféle, házi füstölt szalonnáról se feledkezzünk meg.

Elkészítés:

A szalonnát zsírjára pirítom, az apróra vágott hagymát beleteszem, kevergetem, ügyelve ne égjen oda! A felkockázott paprikát és paradicsomot is hozzáadom, valamint a felaprózott húsokat és a csontos részeket is utána küldöm, aztán már mehet is a só, a bors, a pirospaprika. Amikor már a hús és a zöldségek is puhára főttek, a szárazbabot is hamarjában levével együtt beleöntöm, hogy összemelegedjenek a hússal. babérlevelet is hozzáadok.

Most egy jó darabig főhet egymagában is, időnként azért megkavargatom ügyelve, hogy mindig elég víz lepje el. Mikor a bab már csak félkemény, akkor jöhet bele a csipetke, na persze, aki szereti (előkészítve: 2 tojással és 15 dkg liszttel készül). Majd mikor már szinte minden bab megfőtt, jöhetnek bele a felaprított zöldségek is! Folyamatosan ügyeljünk a víz mennyiségére, nem elfeledkezve, hogy nem pörköltöt, hanem sűrű levest készítünk! Ekkor jöhet bele a fokhagyma, Kakukkfű és ízlés szerint az Erős Pista, vagy házi chili krém. Addig kóstolgatjuk, amíg az ízek jól összebarátkoznak.