Citrusos-gránátalmás kacsamell saláta

Elkészítési idő

120 perc

Elkészítés nehézsége

 Közepes

Hány fő részére

4 adag

Hozzávalók

  • 2 bőrös fél kacsamell filé
  • 2 narancs
  • 1-1 sárga és rózsaszín húsú grapefruit
  • 1 kk. őrölt gyömbér
  • Fehér bors
  • 1 kk chili por (elhagyható)
  • 1 ek. vaj
  • 2 szívsaláta
  • 2 marék madársaláta
  • 2 fej lilahagyma
  • 1 gránát alma
  • 6 ek. balzsam ecet
  • 4 ek. olíva olaj

Elkészítés

1. A kacsamell filék bőrét átlósan bevagdossuk.

2. Az egyik narancs héját lereszeljük, levét kinyomjuk, hozzáadjuk a gyömbért és a narancs héját.

3. Jól beleforgatjuk a kacsamelleket, lefedjük és legalább 1 órára a hűtőben érleljük.

4. Pihentetés után kiemeljük a pácléből, papírtörlővel szárazra töröljük, a bőr nélküli oldalukat bedörzsöljük sóval és borssal.

5. Egy olyan edényben (pl. fém fülű serpenyőben), amit a sütőbe is be tudunk tenni felforrósítjuk a vajat és élénk tűzön megkapatjuk benne a melleket (kb. 2-2 percig).

6. Aláöntjük a páclevet, betakarjuk fóliával és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt puhára pároljuk, majd fedetlenül pirosra sütjük. Ha kihűlt, éles késsel felszeleteljük.

7. A salátaféléket megmossuk, lecsöpögtetjük, a lila hagymát felkarikázzuk, a grapefruitokat és a maradék narancsot késsel meghámozzuk úgy, hogy a fehér héját is levágjuk és cikkekre vágjuk. A belsején lévő fehér hártyákat is vágjuk le. A gránátalmát kettévágjuk, az egyik feléből kiszedegetjük a „gyöngyöket”, a másik feléből citromfacsaróval kinyomjuk a levét, elkeverjük a balzsam ecettel, sóval, borssal, chili porral és az olíva olajjal.

8. Egy nem túl mély tálat beborítunk a saláta levelekkel, rászórjuk a madár salátát, szépen elrendezzük rajta a gyümölcs szeleteket, a hagyma karikákat, a gránát alma gyöngyöket és meglocsoljuk az öntettel. A tálunkat a kacsamell szeletekkel koronázzuk meg.

Recept beküldő: Bodnár Éva