Füstölt sertésborda édesen

Elkészítési idő

5 óra

Elkészítés nehézsége

Közepes

Hány fő részére

10

Hozzávalók

  • 4,5 kg malac borda
  • 1 evőkanál őrölt kömény
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 1 evőkanál chili por
  • 1 evőkanál fokhagymapor
  • 2 evőkanál hagymapor
  • 2 evőkanál őrölt fehérbors
  • 2 evőkanál őrölt feketebors
  • 2 evőkanál barnacukor
  • 3 evőkanál só
  • 3 evőkanál cukor
  • Szózhoz:
  • 2,5 dl almaszósz
  • barnacukor
  • 4 evőkanál barbeque szósz

Elkészítés

1. Kavarjuk össze a sót, cukrot, a két evőkanál barna cukrot, a fekete borsot, a fehér borsot, a hagymaport, a fokhagymaport, a chili port, a pirospaprikát és a köményt egy kis tálkában a bedörzsöléshez. Dörzsöljük be ezzel a keverékkel a malacbordákat minden oldalán. Takarjuk le az így előkészített bordákat egy műanyag tálcával majd hűtsük a hűtőszekrényben legalább 30 percig sütés előtt.

2. Helyezzük el a bordákat egy füstölő serpenyőbe.

3. A füstölő serpenyőbe rakhatunk ízlés szerint alma, szőlő, barack vagy cseresznye ízesítésű füstölőhöz való faforgácsot. Kapcsoljuk be a füstölőt 130°C fokra és füstöljük egy órán keresztül.

4. Keverjük össze az almaszószt, a kimért barnacukrot és a barbeque szószt. Dörzsöljük be a bordákat ezzel a szósszal minden óra 30-45 között az első óra után (pl: 1:30-kor, 2:30-kor, stb.) Addig süssük a bordákat a füstölőben míg a hús nem rózsaszín már és míg el nem kezd összehúzódni a hús csontoknál. Ez kb. 3-4 óra. Mielőtt elkészül a borda a füstölőben 30 perccel a kivétel előtt dörzsöljük be utoljára a bordákat.

5. Miután elkészültek a bordák tekerjük be szorosan alumínium fóliával és hagyjuk pihenni egy 10-15 percet. Ez lehetővé teszi, hogy a szószt újra felszívja a hús és így szaftos legyen.