Valentin napi szív pizza Angyal módra

Elkészítési idő

90 perc

Elkészítés nehézsége

Könnyű

Hány fő részére

2

Hozzávalók

  • 1 dl tej
  • 1 kk. cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 40 dkg finomliszt
  • 1 kk. só
  • 4 evőkanál olaj
  • liszt a formázáshoz
  • olaj a kenéshez
  • Házi pizza paradicsomszószhoz:
  • 3 paradicsom hámozva
  • 2 evőkanál olivaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Só ízlés szerint
  • ízlés szerint bazsalikom (friss)
  • ízlés szerint oregáno (friss)
  • ízlés szerint fekete bors(frissen őrölt)
  • Pizza feltét:
  • házi pizza paradicsomszósz
  • tetszőleges zöldségek
  • tetszőleges felvágott, sonka, szalonna
  • tetszőleges sajt, pl.reszelve
  • olajbogyó, csípós paprika esetleg

Elkészítés

1. A tejet éppen csak meglangyosítjuk (ha túl meleg, elpusztulnak az élesztőgombák!), 3 dl-es bögrébe öntjük, hozzáadjuk a cukrot, beletördeljük az élesztőt, és jól elkeverjük. Meleg helyen felfuttatjuk (8-10 perc).

2. A lisztet keverőtálba szitáljuk - így levegősebb lesz, és gyorsabban megkel a tészta. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, és a széléről, fakanállal csak annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska lágyságú masszát kapjunk - azaz kovászt készítünk. A tálban lévő lisztből egy keveset a tetejére szórunk, és tiszta konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük (15-20 perc).

3. Hozzáadjuk a sót, az olajat és annyi langyos vizet (1-1,5 dl), hogy kissé ragacsos, lágy tésztát kapjunk. A kézi robotgép spirálbetétjével addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik a tál falától. Tetejét megszórjuk liszttel, és konyharuhával letakarva hagyjuk a kétszeresére kelni (30-40 perc).

4. A tésztát lisztezett deszkára húzzuk, erőteljesen átgyúrjuk - összeesik, de nem baj -, és tenyerünkkel a kívánt nagyságra és formára húzogatjuk.

5. A sütőt 220 fokra (gázsütő: 4. fokozat) előmelegítjük. Olajjal kikenjük a sütőformát, belefektetjük-nyomkodjuk a tésztát úgy, hogy a közepén vékonyabb, a peremén pedig vastagabb legyen. A tésztalapot vékonyan megkenjük olajjal, paradicsomszósszal (pizzaszósszal), megrakjuk tetszés szerinti zöldségekkel, gyümölcsökkel, hússal, kevés bazsalikomot, oregánot és kakukkfüvet szórunk rá, és a sütőben a feltét mennyiségétől függően 20-30 percig sütjük.

Javasolt edény: Pizzasütő lap

Házi pizza paradicsomszósz készítése:

1. Forró serpenyőbe öntünk 2 ek olívaolajat. Beletesszük a vékonyra vágott fokhagymát, és addig pirítjuk, míg halvány színt kap.

2. Ekkor hozzáadjuk az előzőleg leforrázott és meghámozott paradicsomot és a széttépkedett bazsalikom és oregáno leveleket. Sózzuk, és borsozzuk.

3. Felforraljuk, majd botturmix-al amíg darabos turmixoljuk.

4. Addig forraljuk fel alacsony lángon, ameddig, míg szinte kenhető, krémes lesz. (kb. 20 perc.)